חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
decisionstressfultimes

מהי השיטה בת 4 השלבים שעוזרת לי להחליט בצורה יעילה ובזמן אמת?

היי,

בשבוע שעבר, הסברתי מהי שיטת השכנוע הפשוטה והעוצמתית ביותר שמפעילים עלינו כל הזמן. היום, נדבר על שאלה מאוד מעניינת שהעלה בשבוע שעבר מאור, קורא ותיק של בלוג ה-NLP שלנו: איך לקבל החלטות בצורה יעילה במצב הנוכחי?

קבלת החלטות: מצב הישרדות

קבלת החלטות היא דבר לא פשוט עבור רובנו. וככל שהחלטה נתפשת כחשובה יותר או כבעלת מחיר גבוה יותר, זה רק הופך את העניין ליותר מסובך. דורש יותר חשיבה. יותר השוואות. וככל שאנחנו שוקלים יותר את העניין, זה רק מרחיק אותנו יותר מההחלטה.

כל זה במצב רגיל. רק שהתקופה הנוכחית היא לא "מצב רגיל". היא מכניסה אותנו ללחץ. בגלל האווירה הכללית. בגלל חוסר הוודאות. ובגלל שלא ידוע מתי יהיה הסגר הבא. אז הנטייה הטבעית היא להשתבלל. להיכנס לתוך עצמנו. ולדחות את קבלת ההחלטות ככל האפשר.

רק שלא תמיד זה אפשרי. יש החלטות שחייבים לקחת. כאלה שאמורות לאפשר לנו לצלוח את המצב הנוכחי בצורה טובה הרבה יותר. או כאלה שיאפשרו לנו להיות מוכנים טוב יותר ליום שאחרי. כשכל תקופת הקורונה תהיה מאחורינו. וזה יקרה במוקדם או במאוחר.

איך לקבל החלטות יותר בקלות בזמני לחץ?

מכיוון שאין לנו באמת את היכולת להימנע מקבלת החלטות חשובות בזמנים שכאלה, רצוי שיהיו לנו כלים שיכולים לעזור לנו להחליט. כאלה שיפשטו את התהליך. ויאפשרו לנו לקבל החלטות, גם כשאנחנו לא רגועים. או טיפה נסערים רגשית.

השיטה הבאה מאפשרת לי אישית לקבל החלטות בזמן אמת. בטוח יש עוד כמה יעילות. רק שעבורי היא עובדת מעולה, כשאני חייב לקבל החלטות בזמן אמת בעסקים שלי ובחיי. ואני ממליץ בחום גם לך להשתמש בה:

שלב 1: לפשט את ההחלטה האמתית

לעתים קרובות, אנשים לא באמת מגדירים לעצמם מהי ההחלטה שצריכה להתבצע. יש פשוט אפשרות אחת שעומדת מולם והם פשוט לא בטוחים אם "ללכת עליה". אז הם מאוד מתלבטים. רק שיכול מאוד להיות שזו בכלל אינה ההחלטה הראשונה שצריך להחליט.

כדי לדעת מהי ההחלטה האמתית שעומדת מולנו, רצוי שנשאל את עצמנו: למה חשוב לנו לקבל את ההחלטה הזו? מה באמת חשוב לנו, שההחלטה הזו אמורה לפתור? ואז, נגלה את השאלה שמאחורי השאלה.

לדוגמה, נניח שאנחנו שוקלים אם לקחת הלוואה עבור העסק. והתשובה לשאלה "למה לקבל את ההחלטה הזו?" היא בגלל שאנחנו זקוקים לכסף. עכשיו, זה לא הופך את לקיחת ההלוואה ללא רלבנטית, אלא מאפשר לנו להבין שזו רק דרך אחת לפתרון לבעיית הכסף שלנו.

למה זה חשוב? כי לפעמים, התמקדות בפתרון אחד עשויה להסתיר פתרונות אחרים. לפעמים טובים יותר. ובגלל שהתמקדנו רק בו, לא אפשרנו לעצמנו לפתור את הבעיה האמתית, אלא קיווינו שהפתרון הספציפי הזה יעבוד. והמחשבה "מה יקרה אם לא" תקעה אותנו.

שלב 2: להבין את המעצור

אחרי שהבנו מה הדבר שאנחנו באמת מחליטים, עלינו לשים לב מה עוצר אותנו מלהחליט עכשיו. ושם, יש בדרך כלל מעצור פנימי רגשי או ערכי. לפעמים אפילו אחד שמורכב משניהם ביחד. ואותו, צריך להבין כדי למצוא את הפתרון שבאמת יתאים למי שאנחנו.

בשביל לעשות את זה, עלינו לשאול את עצמנו מה מציק לנו בקבלת ההחלטה הזו עכשיו? האם זו תחושת הלחץ? האם זה כי אנחנו מרגישים שלא מכבדים אותנו? האם זה כי אנחנו מפחדים להצטייר כפראיירים?

לאחר מכן, עלינו לשאול את עצמנו מה היה מרגיע אותנו מספיק כדי להחליט עכשיו? תחושת הלחץ למשל יכולה להיפתר על ידי האפשרות לשוחח בעוד מספר ימים. בעיית חוסר הכבוד, יכולה להיפתר על ידי מציאת מישהו שמתקשר איתנו כמו שאנחנו רוצים. וכן הלאה.

שלב 3: למפות את האפשרויות

אחרי שמיפינו את ההחלטה האמתית ואת המעצור, עלינו למצוא 2 פתרונות נוספים. כך שהשאלה לא תהיה אם לעשות או לא. אלא למצוא את האפשרות הכי טובה. או לפחות את האפשרות הפחות גרועה משלושתן. ולמה 3? כי יותר מזה עשוי לסבך אותנו.

לפעמים, נצטרך לחשוב על זה רגע כדי לשלוף את האפשרויות הנוספות. לפעמים, נצטרך לשאול מישהו אילו עוד אפשרויות קיימות. ולפעמים, נדבר עם איש מקצוע שזו ההתמחות שלו או מישהו שמכיר אותנו טוב. רק שהאפשרויות האלה נדרשות.

למשל, אם אנחנו מתלבטים אם לקנות לפטופ חדש או לא, נשאל את המוכר אילו עוד אפשרויות קיימות. לפעמים, קיימות אפשרויות נוספות שהוא לא יציע לנו. כמו מחשב חדש, טוב לא פחות, שפשוט שייך לדגם אחד פחות חדש שיעלה פחות ולפעמים יעבוד בדיוק כמו שאנחנו רוצים.

שלב 4: לקבל החלטה במהירות

אחרי שמיפינו את האפשרויות, עלינו לבחור בזו שמשיגה את התוצאה שחשובה לנו באמת ומתאימה לנו רגשית או ערכית בצורה הטובה ביותר. רק שעלינו לבחור במהירות וליישם את הבחירה. תוך 3 שניות בערך. אחרת, המנגנון המחשבתי שגורם לנו להטיל ספק יתחיל לפעול.

כן, הנודניק הזה. זה שגורם לנו לחשוב פעמיים לפני שאנחנו מבצעים את ההחלטה. ובדיוק אותו, אנחנו רוצים לעקוף. כי אם קיבלנו את ההחלטה במהירות וביצענו פעולה כדי ליישם אותה, כבר אין לו פואנטה. במיוחד כשעשינו את זה בצורה שמדייקת את הבחירה למי שאנחנו.

מאותו הרגע שהחלטנו, פשוט נתמודד עם ההחלטה. אם היא באמת עזרה לנו להשיג את מה שרצינו להשיג, מעולה. אם לא, תמיד נוכל לתקן או לפחות ללמוד מתוך הניסיון שלנו. רק שהתוצאות שלנו תמיד יגיעו מתוך ההחלטה ולא מתוך התלבטויות שנשארו באוויר.

עכשיו, מסקרן אותי לשמוע בתגובות שמתחת למאמר: מה דעתך עליו? האם יש לך שיטות נוספות שעוזרות לך להחליט במהירות בזמן אמת?

המשך שבוע מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

2 תגובות

  1. השאלה היא מה יעזור ליישם את העצות האלו
    כי הרבה פעמים המעצורים נמצאים עמוק כ"כ
    שאפילו אין את החשק והאומץ לשאול את השאלות האלו ולבצע אותם.

    1. היי כוכב, הכוונה לא הייתה להתחיל לחפור עד עומק הסיבות שבגללן המעצורים שם, אלא פשוט לשים לב. בדרך כלל, ניתן לשים לב די בקלות לתחושה שעולה שם ולדבר שמפריע בקבלת ההחלטה, אם מחליטים להיות טיפה יותר קשובים לעצמנו.

      אתן לך דוגמה, יכול להיות שקבעת עם מישהו להיפגש כדי לרכוש את הרכב שלו. ולמרות שהרכב עושה רושם נהדר על פניו והמחיר מתאים, הוא מתייחס אליך בחוסר כבוד במהלך המשא ומתן וזה מפריע לך. המעצור כאן הוא מסביב לערך "כבוד" ויכול מאוד להיות שזה מה שיטרפד את הבחירה לרכוש ממנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור:

רוצים גישה לקורסי ה-NLP שלנו ולשלם רק 200 שקלים?