חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
handshaking

כל האמת על לחיצת יד נכונה: 5 חוקים יעילים שיגרמו להם לסמוך עליך יותר

היי,

בשבוע שעבר הבאתי 3 עקרונות פשוטים שיעזרו לאנשים להבין אותך יותר טוב. היום, רציתי לגעת בנושא שרבים מסוקרנים בקשר אליו ומרוב מידע על הנושא, הם רק מבולבלים יותר – לחיצת יד.

למה אנחנו בכלל לוחצים יד?

לחיצת יד היא מנהג עתיק שמקורו אינו חד משמעי, אך משמעותו ברורה למדי. כאשר אנחנו מגישים את ידנו כלפי אדם אחר, אנחנו משדרים לו כי אנחנו סומכים עליו (אחרת לא היינו מושיטים אותה) וכי כוונתנו חיובית (לא מסתירים נשק בידנו הפתוחה).

סירוב ללחיצת יד מתפרש לעתים קרובות כהפגנה של חוסר כבוד (אם נשים בצד את עניין המגע בקהילות דתיות, שם החוקים קצת שונים). לחיצת היד המושטת מסמלת מחווה של כבוד הדדי, פתיחות ומוכנות לסמוך האחד על השני.

עד כאן הכל טוב, מוכר וידוע.

בגיליון האחרון של הירחון למדעי המוח הקוגנטיביים פורסם מחקר שלוקח את הידע שלנו על לחיצת יד צעד אחד קדימה. חוקרים באוניברסיטת אילינוי השתמשו במכשיר fMRI כדי לנטר פעילות מוחית של 18 אנשים שצפו בסרטונים של פגישות עסקיות ודירגו אותם.

במצבים שבהם צפו המתנדבים הופגנה תגובה מוחית המעידה על הערכה חברתית חיובית בכל פעם שהוקרן קטע בו אנשים לחצו ידיים. על פניו, התוצאה לא מפתיעה יותר מדי. עם זאת, מסקנה נוספת עלתה מהמחקר.

מעבר לכך שהוכח במחקר כי לחיצת יד היא פעולה שגורמת לאנשים להעריך אותנו בצורה חיובית יותר, היא גם פוגמת בצורה מהותית באפשרות שבכלל יעלה כלפינו רושם שלילי.

כלומר, לחיצת יד טובה תגרום לאנשים לפרש את מעשינו לאחר מכן בצורה חיובית יותר ולצמצם תחושות שליליות שעשויות לעלות בהמשך הפגישה.

ואם עוד לא ברור לך מה אפשר לעשות עם זה – זה יכול להיות הדבר שיגרום ללקוח להחליט לקנות דווקא אצלך, לבנקאי לאשר לך הלוואה ולמשכיר הדירה להשכיר אותה דווקא לך. יעיל בכל תחום בחיים.

5 שיטות יעילות ללחיצת יד שתגרום להם לסמוך עליך נכון

בעוד שהמחקר מחזק את מה שכבר ידענו על חשיבות לחיצת היד, הוא לא מסביר לנו איך לעשות את זה בצורה נכונה. כדי לעשות זאת בצורה נכונה, חשוב להשתמש ב-5 השיטות הבאות:

1. ללחוץ ולא למעוך – החוקרים ממליצים ללחוץ את היד בצורה בוטחת וידידותית. עם זאת, אף אחד לא אוהב שמועכים לו את היד. איך עושים את זה נכון? צפו בסרטון:

2. לשמור על היד התחתונה – לחיצת יד בדרך כלל תהיה שווה, כלומר, כל אחד מהאנשים מושיט אותה בצורה אנכית לרצפה והם יפגשו באמצע. לפעמים, יש אנשים שלוחצים את היד בצורה אופקית לרצפה כך שידם על העליונה או התחתונה.

בתיאוריות ישנות של שפת גוף, נטו לחשוב שהאדם שידו על העליונה הוא גם הדומיננטי. לכן, היה נהוג לחשוב שאם מראש נגיש יד מלמעלה זה ירמוז לתת מודע של האחר שהוא עליון ודומיננטי יותר.

גם אם זה נכון, עלינו להבין עובדה נוספת – אף אחד לא רוצה להרגיש "מלמטה". מצד שני, אם מראש נושיט את היד ללחיצה, אנחנו גם ניזום את הלחיצה (הופך אותנו למובילים) וגם נגרום לו להמשיך להרגיש בשליטה (ובכך נגדיל את שיתוף הפעולה). עדיף, לא?

 

3. יציאה מאיזור הנוחות – לכל אחד מאיתנו יש איזור סביבו, בדרך כלל במרחק של 30 ס"מ מהגוף שנקרא המרחב האינטימי שלנו. לעתים, אנחנו מרשים לאנשים להכנס אליו למספר שניות מועטות, כמו בזמן חיבוק לחבר.

היחידים שמקבלים גישה לאיזור הזה, הוא אנשים שאיתם אנחנו מרגישים קרבה אינטימית (לא בהכרח מינית אלא יותר ברמת הנוחות). רק לאנשים שיש לנו איתם אינטימיות גבוהה, כמו בני זוג למשל, מותר להכנס לשם לאורך זמן.

לחיצת יד טובה תמיד יוצאת מהמרחב האינטימי שלנו ומושטת בצורה ישרה. כך, אנחנו מראים לתת המודע של האדם השני כי אנחנו סומכים עליו ומאפשרים לו לעשות את אותו הדבר. חשוב בנקודה זו, לעשות זאת מבלי לנעול את היד.

 

4. להגיע למקום הנכון – מה שהופך לחיצת יד לכזו שמעודדת לחיצה היא הושטה מתוך רצון אמיתי ללחוץ את היד. לא לזרוק אותה קדימה, לא להגיש אותה כמו סחבה רטובה ש"נוזלת" לאדם השני באמצע ההחזקה.

הדרך הנכונה להושיט יד ללחיצה היא על ידי הבאת האיזור שבין הבוהן לאצבע המורה לאותו איזור בכף ידו של האדם השני, עד שהן כאילו ננעלות. אני מדבר על האיזור הזה:

 

5. קשר עין וחיוך – הושטת יד נכונה היא חשובה ליצירת אמון. עם זאת, כדי לחזק אותה חשוב לזכור כי חלק מיצירת האמון הוא גם עם כך שאנחנו שומרים על קשר עין קל ומחייכים קלות.

זהו להיום. מסקרן אותי לשמוע בתגובות פה למטה, מה דעתך על המאמר?

שבוע מעולה וחג חנוכה שמח,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

18 תגובות

  1. מעניין מאוד! גם זה נושא שקצת חקרתי ומה שכתבת מאוד מדויק, מכאן אני יכול להרשות לעצמי להשליך על שאר הדברים שאתה אומר שהם מדויקים .

    תודה ליאור..

  2. אני חושב אחרת בסעיף אחד ספציפי. למה לצאת מאיזור הנוחות שלך ולא להכניס את הצד השני לאיזור הזה? בפעולה זו אתה "מקרב" אותו ונותן לו להבין שאתה סומך עליו יותר ומרגיש כלפי קרבה אישית שתגדיל את החיבור בינכם.

    בנוסף, יש תת ז'אנר שמדבר על אחיזת היד הלא לוחצת שלך את זרוע היד שלו. מנהיגים גדולים עושים את זה וגם מעט מאגרפים את היד שלו. נותנים לו תחושה שמערסלים אותו ומכילים אותו תוך כדי מבט בעיניים (לא קריפי אלא ידידותי שאומר לאדם מולך – אני עכשיו כולי מרוכז בך)

    1. יאיר, גם בלחיצת יד מקרבת (זו שתארת), אנחנו מתחילים מרחוק ומקרבים. אגב, לחיצת היד המקרבת היא הקרובה ביותר לגרסא המקורית של לחיצת היד, בה אחזו את הזרוע ולא את הכף.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לקבל עדכון למייל?

אם בא לך לקבל עדכון פעם בשבוע כשמאמר חדש עולה לאתר, יש להשאיר את כתובת האימייל שלך בתיבה הבאה:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור:

רוצים גישה לקורסי ה-NLP שלנו ולשלם רק 200 שקלים?