הפורטל הישראלי ל-NLP

לשמור על קשר עין: איך נשתמש במבט שלנו כדי לגרום לאנשים להקשיב לנו באמת?

היי,

בשבוע שעבר הבאתי 8 שיטות פשוטות שיעזרו לך להחזיר את שביעות הרצון לחיים. הפעם, רציתי לדבר אתך על אחד הכלים הכי חשובים שיש ברשותנו בזמן שאנחנו מנהלים שיחה עם אנשים אחרים – המבט שלנו.

הסודות שאנחנו לא מגלים

במהלך שיחה פנים מול פנים אנחנו משדרים הרבה מאוד מידע שעוזר לאדם שמולנו להבין את הכוונה שלנו בצורה טובה. מצד אחד, יש את המילים שאנחנו אומרים והדרך שבה אנחנו מתנסחים. מצד שני, יש את שפת הגוף שלנו ואת טון הדיבור.

השילוב בין שפת הגוף לשימוש בטון הקול חושף 3 דברים עיקריים:

א. מה הכוונה האמתית שלנו? – הכוונה שלנו היא הדבר שבאמת התכוונו להגיד או המסר שחבוי בין השורות.

ב. מה אנחנו חשים כלפי הנושא? – כאשר אנחנו מרגישים תחושה מסוימת, היא מוסגרת על ידי שפת הגוף וטון הקול שלנו.

ג. מה טיב מערכת היחסים שלנו עם השומע? – שפת הגוף וטון הקול משתנים ככל שיש יותר (או פחות) כימיה ואינטימיות עם השומע.

ככל שאנחנו מודעים יותר לכלי שפת הגוף שלנו, כך אנחנו יודעים להשתמש בהם באופן יעיל יותר (שמשרת את מטרותינו). ככל שאדם יבין טוב יותר למה אנחנו מתכוונים וירגיש כי הוא יכול לסמוך עלינו יותר, כך יהיה לנו קל יותר להשפיע עליו.

יש מעט מאוד "כלים" במאגר כלי שפת הגוף שלנו שמסגירים את 3 הדברים הללו בו זמנית והאחד בו בחרתי להתמקד במאמר זה (כמו שבוודאי ניחשת) הוא הדרך שבה אנחנו שומרים על קשר עין עם האדם שמולנו.

כמו חלונות לנשמה

העיניים שלנו כונו יותר מפעם "חלון לנשמה" ויש לכך סיבה. מבט חם יכול לגרום לנו לדמוע. מבט זועם יכול להקפיא את נשימתנו. אותה אמירה בשני מבטים שונים יכולה להוביל אותנו לכעוס או לצחוק. יש כל כך הרבה הבעה במבט.

המבט יכול לעזור לנו ויכול גם להפיל אותנו. הוא יכול לשדר לאדם שמולנו בדיוק את רמת האמינות שתגרום לו לקנות מאיתנו, לרצות להיות בקשר טוב איתנו ולהצטרף אלינו לדרך. הוא יכול באותה מידה לעשות את ההיפך המושלם.

מסיבה זו בדיוק, חשוב לנו לדעת איך להשתמש בו באופן שיעביר את המסר וייצור את התחושה הנכונה שאנחנו רוצים ליצור אצל האדם שמקשיב לנו.

3 טיפים לשימוש נכון בקשר העין שלנו

מכיוון שקשר העין והדרך שבה אנחנו משתמשים במבט שלנו חשובים לנו כל כך, רצוי להיצמד ל-3 הקווים המנחים הבאים:

1. לשמור מבלי להגזים – בצורה טבעית, כאשר שיחה זורמת אנחנו שומרים על קשר עין עם האדם שמולנו. עם זאת, כאשר חלק מהאנשים עושים זאת בצורה מכוונת, הם נוטים לבהות בצורה שלעתים גורמת לאדם השני להרגיש שלא בנוח.

ככל שיש בינינו לאדם השני יותר כימיה ויותר פתיחות, כך יהיה לו יותר קל לשמור איתנו על קשר עין. כאשר אין עדיין את הכימיה והפתיחות שנדרשות, עודף קשר עין יהיה לא במקום. אז מה לעשות אם קלטנו שאנחנו תוקעים מבט ארוך מדי באדם שמולנו?

פשוט מאוד. ב-NLP אנחנו יודעים כי הסטת המבט למעלה ושמאלה (שלנו) רומזת על שימוש בזיכרון שלנו וגם הסטת המבט למטה ושמאלה רומזת על שימוש בשיחה הפנימית שלנו. לכן, כאשר שואלים אותנו שאלה אנחנו יכולים להסיט את העיניים לשם ואז להישיר מבט ולהמשיך את השיחה.

2. להסתכל בצורה רגועה – לא כל קשרי העין נולדו שווים. יש כאלה שמאפשרים לנו לשמור עליהם ומאפשרים לאדם להרגיש לגמרי בנוח איתנו. יש כאלה שגורמים לו לרצות להתחבא מאחורי הכיסא. אנחנו רוצים להשתמש בסוג הראשון.

ההבדל ביניהם הוא מאוד פשוט. קשר עין קר (מהסוג שגורם לאנשים לצאת לריצה קצרה רחוק מאיתנו) הוא כזה שבו אנחנו נועצים בהם מבט ומכווצים את שרירי העיניים. התוצאה היא עיניים פקוחות מאוד ומובלטות. לא נעים בכלל.

דוגמה לקשר עין קר:

מפחיד!

קשר עין חם (מהסוג שמרגיע אנשים) הוא כזה שבו שרירי העיניים שלנו רפויים. הוא נראה רגוע יותר ומזמין את המשך השמירה על קשר העין. כדי להשתמש בו צריך פשוט לעצום לשנייה את העיניים ולדמיין את השרירים מסביב לעין נרגעים. זה עובד.

דוגמה לקשר עין חם:

3. להתאים מבטים – אחד הדברים החשובים ביצירת כימיה ותחושת פתיחות במהלך שיחה היא לדעת מתי לעשות דברים. לפעמים נוח לשותפים שלנו לשיחה שאנחנו מביטים עליהם. לפעמים הם רוצים דווקא לשבור את קשר העין. איך נדע מתי?

פשוט נביט: אנשים משדרים לנו בכל רגע נתון איך הם רוצים לתקשר איתנו. אם אנחנו נעים לכיוונם והם נרתעים אחורה, ברור לנו שעלינו לנוע טיפה אחורה. בעולם שמירת קשר העין, זה בדיוק אותו הדבר.

אם האדם שמולנו מסתכל עלינו כרגע, נשמור איתו על קשר עין. כאשר הוא מסתכל מסביב או שובר את קשר העין לשנייה, זה בסדר שנעשה את אותו הדבר. זה אמנם דורש מעט תרגול בהתחלה ועם זאת, זה חוסך כל כך הרבה מאמץ.

נקודה חשובה: אין חובה לשמור על קשר עין כל הזמן. עם זאת, רצוי להיות בקשר עין ככל האפשר עם האדם השני, כשהוא מעוניין בכך. במקום להיות בלחץ שהאדם שמולנו לא שומר על קשר עין רוב השיחה, אפשר להיות רגועים.

ככל שהשיחה תהיה נוחה ונעימה יותר, כך הוא ישמור איתנו יותר ויותר על קשר עין במהלך השיחה. אחרי הכל, שם המשחק פה הוא לא לגרום לו לבהות בנו אלא להיות יותר מעורב במהלך השיחה. וחשוב לזכור את המטרה האמתית שלנו בשיחה, לא?

עכשיו, מסקרן אותי לשמוע בתגובות פה למטה מה דעתך על המאמר?

שבוע מעולה,
ליאור

Exit mobile version