חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
תמונה חסרה

פחד קהל משתק אותך? 3 גלגלי הצלה שיצילו אותך בכל פעם

היי,

אני זוכר את זה כאילו זה היה אתמול, למרות שעבר כבר כמעט עשור. עמדתי מול קבוצה שלא היתה גדולה יותר מ-20 אנשים. פחד קהל נוראי הציף לי את הגוף. הרגשתי שהפנים שלי משנות צבע לאדום והרגשתי שכל כך חם לי עד כדי כך שהייתי בטוח שהאוזניים שלי הולכות לעלות באש.

אם נצא מנקודת הנחה שאין לי יותר מדי שיער על הראש, לא ממש דאגתי שאתלקח כולי ועם זאת, לא נעים לראות מצח כל כך גבוה עולה בלהבות. חרדת קהל זה פשוט לא כיף.

רעד בלתי נשלט עבר לי בברכיים ולא משנה מה עשיתי, זה רק החריף. בכל פעם שניסיתי לחזור בראש שלי על הנושא שאני הולך לדבר עליו עברה לי מחשבה אחת בראש – הייתי צריך להודיע שאני חולה במקום להגיע. אולי הסבתא של התוכי שלי נפטרה. בטוח יכולתי להמציא משהו. אני ממש יצירתי.

ההרצאה בסופו של דבר עברה בסדר גמור. בשיחות עם אנשים שהיו בה שמתי לב למשהו שהדהים אותי. על אף שהייתי בטוח לחלוטין שכולם שמו לב לפחד הקהל שלי, לעובדה שהאדמתי ורעדתי, אף אחד חוץ ממני לא שם לב לזה בצורה יוצאת דופן.

פחד קהל והסרט שרץ לנו בראש

מתוך סידרה של מחקרים שנערכו בשנים האחרונות שבדקו מה הכי מפחיד אנשים בתרבות המערבית נמצא משהו מאוד מעניין. פחד קהל עקף פחדים כמו הפחד ממוות, מעכבישים או מגבהים.

אני יודע, אין הגיון בכך שנפחד מקהל יותר ממוות. למרות שדי בטוח שנמות מתי שהוא (חוץ ממך אם מתחשק לך להדחיק), רובנו לא נעמוד מול קהל וגם אם כן, הוא בדרך כלל לא יהרוג אותנו.

פחד במה, או חרדת במה, מתחיל הרבה לפני ההתמודדות עם דיבור מול קהל. למעשה, מהשנייה שמספרים לרובנו שאנחנו הולכים לדבר בפני קהל אנחנו מתחילים להריץ סרט שלם בתוך הראש שלנו עד שעולה לנו פחד קהל שרק מתחזק לפני שאנחנו מגיעים בכלל לסיטואציה של דיבור בפני קהל.

איך מתמודדים עם פחד קהל?

אם אפשר, עדיף להתחיל להתמודד עם פחד קהל עוד בגיל צעיר ובעזרת טיפול רגשי לילדים. השאלה הנשאלת היא מה נוכל לעשות אם אנחנו כבר לא ילדים ועדיין צריכים להתמודד עם הבעיה.

אצל רוב האנשים אין באמת בעיה. הם מפחדים לעמוד בפני קהל ועם זאת לא צריכים טיפול בפחד קהל כי הם לא יגיעו לסיטואציה שבה הם יצטרכו להתמודד איתו. השאלה היא מה צריכים לעשות אנשים שמעולם לא חשבו על זה אבל כרגע נתקלים פעם ראשונה בהתמודדות עם פחד קהל.

בכדי להתמודד עם פחד קהל, צריך להבין ממה נובע פחד קהל. בניגוד לפחד ממוות או מעכבישים, פחד קהל, בדומה לחרדה חברתית, הוא פחד ביצועי. פחד ביצועי הוא פחד מפני ביצוע שגוי או כושל של משהו שיגרור אחריו תגובה חברתית שלילית במיוחד.

רוב הפחדים הביצועיים נפתרים מעצמם לאחר ביצוע של אותו הדבר מספר פעמים. עם זאת, אני מזמין אותך להגיד למישהו עם פחד קהל "פשוט תעשה את זה" ולראות את התגובה שלו. אם הוא יכל "פשוט לעשות את זה", לא ממש היה לו פחד קהל, נכון?

עזרה ראשונה נגד פחד קהל

אם נניח לשנייה שהגיע יום הדין ומסיבות שקשורות להכנסה שלך דורשים ממך לעמוד בפני קהל, יש לי בשורה טובה. לא, אני בהחלט לא מבקש ממך לדמיין את הקהל ערום.

אצל רוב הקהלים, זה יוסיף סימפטום נוסף לרשימה, חוסר תיאבון. אני רוצה לתת לך 3 טיפים חשובים שעזרו לרבים מלקוחותיי וישמשו אותך כגלגלי הצלה נדרש מול פחד קהל:

1. גלגל השליטה – שליטה בנתונים והבנה שלהם לעומק נותנת לך ביטחון בידע שלך וזה מעולה כשאנחנו נלחמים בפחד קהל. בנוסף, יש יתרון גדול יותר שרוב האנשים לא מודעים אליו.

התמקדות בנתונים הלוגיים גורמת לך להפעיל את החצי השמאלי של המוח. בזמן הפעלת החצי השמאלי, החצי הימני מנוטרל וכן היכולת שלך לדמיין את אותם דברים שיוצרים אצלך פחד קהל.

2. גלגל המיקוד – אחד התסמינים של פחד קהל, בזמן שהוא קורה, הוא שתשומת הלב שלנו מפוזרת על המון גורמים בו זמנית וזה גורם לנו לעומס.

הדרך הכי מהירה לנטרול העומס הזה מראש הוא לעצור שניה ולשים לב לתחושה בכפות הרגליים שלנו כשאנחנו מדברים. בצורה הזו, אנחנו שולטים בפיצול תשומת הלב שלנו.

3. גלגל השחרור – כאשר אנחנו נתקלים בפחד קהל, מול קהל, אנחנו בלחץ אטומי. אנחנו כל כך מודעים לכל חלק בפיזיולוגיה שלנו עד כדי כך שכל דבר מחריף. אם נתוודה בפני הקהל שזו הפעם הראשונה שלנו ושיש לנו פחד קהל, נגלה כמה דברים מאוד מעניינים.

קודם כל, הקהל יהיה יותר סלחני וההזדהות שתיווצר רק תעזור לכימיה שלנו איתו. מעבר לכך, זה ישחרר תשומת לב מיותרת משפת גוף, זיעה ולחץ דם. בנוסף, אנחנו נוכל להפנות את המשאבים החדשים שהתפנו לתגובות למה שקורה ולשאלות שעולות.

שימוש בשלושת גלגלי ההצלה האלו יתן לך את כל העזרה הראשונה הנדרשת בכדי לאפשר לך להתחיל לעשות. בניגוד לדיעה של רוב האנשים וכמו שאנחנו יודעים ב-NLP, פחד ממשהו לא בהכרח עוצר אדם מלעשות אותו.

מאותה נקודה, תחושת ההתרגשות לפני עמידה מול קהל יכולה לסמל לך את הניצחון הקטן. אחרי הכל, הסוד הגדול של המרצים הגדולים ביותר הוא שכולם מתרגשים לפני כל הרצאה. ההתרגשות הזאת, היא הסיבה שכל כך כיף לעשות את זה.

אני אשמח לשמוע בתגובות פה למטה, לאילו תובנות הגעת?

שיהיה לך שבוע מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

5 תגובות

  1. משפט פשוט ניפלא:כולנו נמות חוץ מימך , אם בא לך להדחיק… לא מפסיק ליצחוק מימנו .אשריך..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור:

רוצים גישה לקורסי ה-NLP שלנו ולשלם רק 200 שקלים?