חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
כעס

כעס ללא שליטה: טריק מגניב שבאמת עובד להוריד את מפלס העצבים בזמן אמת

היי,

בפעם הקודמת, הסברתי מה הטעות שאנחנו עושים בזמן למידה שגורמת לנו להרגיש פחות ביטחון עצמי. היום נענה על שאלתה של חן, קוראת חדשה בבלוג ה-NLP שלנו: איך אפשר לא להתעצבן כל הזמן? העצבים גורמים לי להגיב בצורה שלא עוזרת לי ואפילו פוגעת בי…

כעס אמיתי: עד כמה הוא באמת חזק?

כעס הוא אחד הרגשות הבעייתיים ביותר שלנו. ולא רק בגלל ההשפעה הישירה שלו. זו, שמניעה אותנו לעשות דברים שפוגעים בנו ובאחרים. או להיפך, משתק אותנו מלעשות את מה שצריך. אלא גם בגלל שחברתית, מקובל להאמין שיש לו עוצמה ענקית עלינו.

קל מדי לוותר על האחריות. להפיל את הכל על הרגש. ולא להתעמת עם העובדה שאנחנו אלה שיכולנו להתנהג אחרת. וזו בדיוק הבעיה החברתית. אנשים מבינים אותנו ומקבלים את זה כהסבר. רק שזה, לא משפר את המצב. בעיקר, אם ברמת התוצאה הוא פוגע בנו.

עובדתית, אף רגש לא באמת גורם לנו לעשות משהו. זה לא שקיים איזה יצור בשם "כעס" שמכוון אלינו נשק ואומר לנו איך להתנהג. אנחנו אלה שכועסים על משהו. ובגלל שאנחנו כועסים מאוד, אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים.

למה כעס כל כך קשה לנטרול בזמן אמת?

עצם כך שאנחנו יודעים שהכעס לא באמת שולט בנו אלא שאנחנו מתפקדים מתוכו לא מספיק. כי בזמן אמת, כשאנחנו כועסים, אנחנו מגיבים מתוך הרגש. מתוך הכעס. לא חושבים בהיגיון. אלא נסחפים כלפי מטה בהתחזקות הרגש.

הסיבה לזה היא מאוד פשוטה: מבחינתנו, הרגש מוצדק. ולא צריך המון כדי להצדיק רגש. ואז, אנחנו מריצים את ההצדקה הזו שוב ושוב בראש שלנו. וכמעט כל דבר שקורה, רק מצדיק יותר את הכעס. כך שזו מעין לולאה שמזינה את עצמה.

בגלל זה רוב העצות לא באמת יעזרו לנו. אנחנו לא רוצים לנשום ולספור עד 10. גם לא רוצים להגיד לעצמנו משפטים חכמים. באותו הרגע אנחנו רוצים לכעוס. רק שכשאנחנו מודעים לכך שהכעס הורס לנו, אולי בכל זאת נצטרך טריק בשרוול שיעזור לנו להגיב נכון.

דבר אחד שחשוב להגיד על כעס לפני שנמשיך

לפני שנגיע לטריק חשוב להגיד דבר אחד: לכל רגש יש משמעות. וכל רגש הוא טוב. רק שאנחנו חייבים לדעת גם איך לשחרר אותו או לדחות את ההתעסקות בו לזמן המתאים. כי לפעמים, הוא יכול לגרום לנו להגיב בצורה פזיזה שנתחרט עליה.

הרעיון הוא לא לגרום לכעס להיעלם. וגם לא לגרום לנו לקבל דברים לא נעימים שעושים כלפינו. כי דווקא הכעס עוזר לנו להציב גבולות. ודווקא הכעס יכול להוביל אותנו לשנות דברים שחייבים להשתנות. אלא לשלוט ברגשות שלנו יותר טוב.

עצם כך שנוכל לחזור אל הכעס בהמשך, יאפשר לנו לקבל החלטות בצורה צלולה יותר. פחות נסחפת ומתלהמת. ואז, נוכל גם לפעול ולשנות את מה שצריך לשנות. בצורה צלולה ומדויקת הרבה יותר.

רוצה טריק להורדת כעס שבאמת עובד?

כתנאי בסיס לטריק הזה, עלינו להבין דבר נוסף: אם אנחנו מנסים להתעלם מהכעס או להתנגד אליו, אנחנו רק מחזקים אותו. כלומר, אסור להתעלם ממנו או להתייחס אליו כאילו שהוא לא קיים. כי הגורם, עדיין נמצא מולנו. הרי התעצבנו ממשהו.

במקום זה, אנחנו צריכים להרחיב את מסגרת ההתייחסות. לבחון מה עוד אנחנו מרגישים בנוסף לכעס. בנוסף ובמקביל אליו ולא הפוך ממנו. ואיך נעשה את זה? נוכל לעשות את זה באמצעות מספר שאלות שמכווינות את תשומת הלב שלנו:

מה לא מפריע לנו בסיטואציה? מה מרגיש לנו נוח? מה יכול להיות מצחיק? האם מגרד לנו איפה שהוא? ממה אנחנו מרוצים במה שקורה? או כל תחושה אחרת שאינה מלבה כעס ויכולה להתקיים במקביל לכעס שלנו. ועצם כך שנמצא אחת, תגרום לירידה מפתיעה בעוצמת הכעס.

למה זה מצליח להפחית כעס בזמן אמת?

כאשר אנחנו באמצע לולאה רגשית, מאוד קשה לנו שלא להתייחס לרגש. כאילו שהוא כל מה שאנחנו רואים דרך החלון שדרכו אנחנו מסתכלים על המציאות. אפילו שיש עוד דברים. רק שאם לא נוריד את המבט אלא נתרחק לרגע כדי לראות עוד, פתאום הכעס הוא לא הכל.

בעוד שאנחנו לא מתכחשים לקיומו של הכעס, אנחנו פתאום שמים לב לעוד דברים. כי יש עוד דברים בעולם בנוסף לכעס שלנו. יש את התחושות הפיזיות שאנחנו מרגישים. יש גם דברים אחרים בסיטואציה שגורמים לנו להרגיש עוד רגשות.

רק שברגע שאנחנו מתייחסים גם אליהם, השפעתו של הכעס עלינו קטנה. כי הוא חולק במיקוד שלנו כלפיו עם גורמים נוספים. וזה, מאפשר לנו להתרחק מעט ממנו. להסתכל עליו מבחוץ. ולהחליט אם ועד כמה מתאים לנו להרגיש אותו כרגע.

זהו להיום. עכשיו אשמח לשמוע בתגובות שמתחת למאמר: אילו דרכים נוספות עובדות לך כדי להרגיע כעס בזמן אמת?

שיהיה לך המשך שבוע מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

2 תגובות

  1. טיפ מצויין, אם כי בזמן הכעס קשה לנו להרחיב את מסגרת ההתייחסות, אולי כי לפעמים אנחנו קצת רוצים לכעוס… האם לדעתך ניתן להשתמש בטכניקה זו כלפי אדם אחר שחווה כעס שקצת "אוטם" אותו? או שדווקא כדאי להניח לו לעבד את התחושות בעצמו?

    1. מאוד תלוי במטרה שלך ושלו. אני דווקא מאלה שמאמינים שאין תחושה שהיא לא "לעניין". לפעמים, אנשים נתקעים בתחושה יותר מדי זמן או שמגיבים בזמן הלא נכון בצורה הלא נכונה ואז רצוי לשלוט קצת ברגשות, רק שאנחנו צריכים גם זמן להתמודד עם רגשות "שליליים".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לקבל עדכון למייל?

אם בא לך לקבל עדכון פעם בשבוע כשמאמר חדש עולה לאתר, יש להשאיר את כתובת האימייל שלך בתיבה הבאה:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור:

רוצים גישה לקורסי ה-NLP שלנו ולשלם רק 200 שקלים?