חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
כעס NLP

כעס מתלקח: טריק NLP מגניב שעוזר לנטרל את הכעס ולא להתפרץ על אנשים אחרים?

בפעם הקודמת, הסברתי איך להשתמש נכון בחשיבה חיובית כדי להפוך להיות פחות לחוצים. ובנושא מאוד דומה, פנתה אליי הילי, קוראת חדשה בבלוג ה-NLP שלנו ושאלה: בזמן האחרון אני מתפוצצת על כל דבר קטן, איך אפשר להשתלט על כעס שעולה ולא להתפרץ?

פשוט סיר לחץ

אנחנו חיים בתקופה שהיא סיר לחץ. אנשים מתחלקים לקבוצות. כל מה שלא מתאים למה שהם חושבים, הוא בסיס לפיצוץ. למריבה. אפילו לסיום מערכות יחסים. והסובלנות לדעות או מחשבות אחרות יורדת לאפס. כולם נעלבים. מתעצבנים. נפגעים. וזה רק עושה להם נזק.

על הדף, מאוד קל לזרוק את הכל. להחליט שמספיק לנו להישאר עם אנשים שחושבים כמונו. ושכל השאר כנראה טיפשים או לא ראויים. רק שבחלוף הזמן, כשהכעס מתאוורר, אנחנו מגלים שביחד עם האנשים הלא נחמדים, העפנו מחיינו גם כאלה שאנחנו אוהבים.

הבעיה היא שאנשים לא בהכרח יסלחו לנו. בטח לא אם פגענו בהם וגם ניתקנו אותם מהחיים שלנו. והאמת היא שלא בהכרח התכוונו. רק שהיינו בתקופה שכזו. במצב רוח שכזה. והרשינו לעצמנו לעשות דברים שלא היינו עושים, אם היינו יודעים רק לשלוט בכעס שלנו.

לעבוד עם הדימוי

כשאנחנו רוצים לשלוט בכעס שלנו, חשוב שנבין משהו מעניין על מערכת היחסים בין המודע לתת מודע. על פי ה-NLP , המודע והתת מודע מתקשרים באמצעות דימויים. בגלל זה, אנחנו משתמשים המון בדימויים כדי לתאר דברים. כמו "ברור כשמש" או "מהיר כמו טיל".

לכן, אם נרצה לשנות את התחושה, נוכל להשתמש בדימוי. לדוגמה, נניח שהייתי רוצה להחליף נורה שעושה לי קצר בבית. כדי לעשות את זה, הייתי צריך לדעת כמה דברים: איפה היא נמצאת? איך אני מפרק אותה? ואיזו נורה הייתי רוצה לשים במקומה?

בדימוי הזה, הנורה לא מסמלת בהכרח כעס. היא פשוט המיקוד שלי. האנרגיה הרגשית שנוצרה. זו, שכרגע מייצרת לי כעס. ואם אדע להעביר אותה מקום, היא יכולה להתפרק או להפוך למשהו הרבה יותר יעיל.

נקודה חשובה: את התרגיל הבא, אני ממליץ לבצע קודם כשאנחנו בבית ולא בזמן אמת. נניח כשמישהו באינטרנט מרגיז אותנו. זה לא פשוט ישר להתחיל ליישם משהו חדש. בטח כשמישהו מעצבן אותנו. והאימון בבית ישפר את היכולת שלנו לעשות את זה בזמן אמת.

אז יאללה נתחיל:

שלב 1 לפירוק כעס : מודעות

אז מה צריך לעשות כדי לשלוט בכעס? בשלב הראשון, חשוב לשים לב לזה שאנחנו כועסים. ולמרות שזה נשמע מובן מאליו, זה לא. כי כשאנחנו כועסים, אנחנו עסוקים בלכעוס. המחשבות מדליקות אותנו. ואנחנו רק ממוקדם ב"להראות להם מה זה".

עצם זה שקלטנו לרגע שאנחנו כועסים, מראה על מודעות. ועצם כך שאנחנו בוחנים את הרגש לרגע "מבחוץ", מאפשר לנו שליטה עצמית נקודתית. אמנם זה לא גורם לנו לא לכעוס. רק שאנחנו יכולים לבחור עכשיו להגיב אחרת מהרגיל. רק שהכעס חזק. מה נעשה?

שלב 2 לפירוק כעס : זיהוי מיקום

עכשיו, נשתמש בעיקרון שהסברתי מקודם מתוך ה-NLP: ברגע שאנחנו קולטים שאנחנו עצבניים, נבדוק איפה אנחנו מרגישים את התחושה. מאיפה בגוף שלנו היא נובעת. וכן, אני יודע שכעס זה כעס. רק שהתת מודע יעזור לנו עם זה.

עכשיו, אני יודע שזה מוזר, רק זרמו איתי רגע, כי זה עובד. אנחנו צריכים לשים לב איפה אנחנו מרגישים את התחושה. ותמיד יש אזור כזה בגוף. כזה שאנחנו נושמים מתוכו בזמן הכעס. בדרך כלל גם מרגיש מאוד חם מבפנים. ומשם, הכעס מתחיל אצלנו.

שלב 3 לפירוק כעס : שינוי מיקום

ברגע שזיהינו את מיקום מקור הכעס, נעשה משהו מעניין. נתמקד לרגע בכפות הרגליים שלנו. ננסה לכעוס מהן. כאילו ש"כדור" הכעס יתחיל את התנועה מכפות הרגליים שלנו. ואז ננסה לנשום משם. וגם אם לא שם, פשוט ננשום עמוק כאילו שאנחנו נושמים משם.

מה שקורה בפועל הוא שינוי המיקוד דרך שינוי הדימוי. עצם הזזת המיקום של ה"כדור" והנשימה היותר עמוקה, מסמלת לתת מודע להתאים את התחושה הפנימית שלנו. וזה בדיוק המקום לעבור לבדוק מה השתנה בדרך שבה אנחנו מרגישים.

לרוב, יחול שינוי כמעט מיידי בתחושה הפנימית והכעס ישכך. גם אם הוא לא יתפרק לחלוטין, הוא כבר לא יהיה עוצמתי כמו שהיה קודם. וביצוע התרגיל הזה בבית שוב ושוב יקל על הביצוע שלו, גם בזמן אמת.

עכשיו, מסקרן אותי לשמוע בתגובות שמתחת למאמר: האם יש לך שיטה נוספת שעוזרת לך לנטרל כעס ולהירגע בזמן אמת?

שיהיה לך המשך שבוע מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

8 תגובות

  1. שמעתי מאיש חכם שאומר אם זה שכעס וטען לך טענות מסויימות אם הוא צודק או שהוא איש חכם שאפשר ללמוד ממנו אז במקום להתעצבן פשוט להפנים.ואם זה שמולך לא חכם או שלא צודק אז למה יש לך לכעוס אתה יודע שאתה צודק!

  2. משהי בעבודה הכעיסה אותי עד העצמות ממש! ובאתי לשלוח לה תגובה במייל רק שבדיוק נתקלו עיניי בבלוג שלך…. מרוב שהייתי עסוקה בלכעוס, לא רציתי לקרוא מה שכתוב שם. ישבתי וכתבתי בזעמי תגובה במייל את כל מה שרציתי להגיד לאותה אחת. שתדע לה כמה היא לא בסדר. אבל לא הרשיתי לעצמי לשלוח את זה. אלא החלטתי להמתין. לא להגיב מהבטן, אלא להפעיל את המוח, כדי שלא אתחרט על כך. אחרי הכל היא קולגה. שמרתי את ההודעה בטיוטה, לאחר שעתיים מחקתי אותה ובחרתי בדרך תגובה מכובדת ומאופקת.
    אז קודם כל שמרתי על כבודי ושמרתי על כבוד זולתי. וגם הרווחתי שהתגברתי!!
    הרעיון הוא: לחכות עם התגובה. לשמור בטיוטה. לא לירות מהמותן. בהצלחה!

  3. כשאדם כועס השכל לא חושב ואף שיש לו מודעות שהפעולה שלו עכשיו היא נגד ההגיון, זה לא משנה בתוצאה את המעשה שהוא יעשה, עיקר העבודה היא בזמן שרגועים, ואז לתרגל בדמיון כאילו הינך כועס וזה כולל לדמיין את הסיבה לכעס ואת הכעס שבא בעקבותיו, ואז להרגיע את עצמך שעכשיו כשאתה כועס התגובה ודאי תהיה פחות טובה מתגובה שקורת כשאתה רגוע וכך אחר כמה תירגולים יש סיכוי שגם שתכעס באמת תשלוט בתגובה, תודה רבה.

  4. הי ליאור,
    לא כל כך הבנתי איך לתרגל בבית? איך לתרגל אם אני לא כועסת באותו הרגע?
    תודה

    1. היי הודיה,
      שאלה מעולה. בעיקרון, אם את חושבת על הסיטואציה המעצבנת ונזכרת בה, את מתעצבנת. וככל שזה יותר חי בזיכרון שלך, כך זה יהיה חזק יותר. אז, עדיף לתרגל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לקבל עדכון למייל?

אם בא לך לקבל עדכון פעם בשבוע כשמאמר חדש עולה לאתר, יש להשאיר את כתובת האימייל שלך בתיבה הבאה:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור:

רוצים גישה לקורסי ה-NLP שלנו ולשלם רק 200 שקלים?