חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
טכניקות NLP

טכניקות NLP למוטיבציה: 3 כלים שיגרמו לך להפסיק לדחות ולהתחיל לפעול לשם שינוי

בפעם הקודמת, דיברתי על המבצע המיוחד על קורס NLP מאסטר פראקטישנר שבאתר הקורסים שלנו. היום נענה על שאלתה של קרן, קוראת חדשה בבלוג ה-NLP שלנו: אילו טכניקות NLP יכולות לגרום לי להרגיש הרבה יותר מוטיבציה לעשות דברים שאני דוחה כל הזמן?

חייבים להשתמש בטכניקות NLP כדי להשיג מוטיבציה?

מוטיבציה היא דבר מאוד חמקמק. כזה, שהמון אנשים מחפשים כאילו שהיה הגביע הקדוש. כזה, שאוטוטו ישיגו ואז פתאום תגיע ההצלחה שמגיעה להם. רק שזה, לרוב, רק תירוץ לחוסר יציאה לדרך. בתכל'ס זה בדיוק להיפך. בצורה טבעית, היא נוצרת מתוך העשייה ולא לפניה.

יש משהו בעשיה שיוצר מומנט. ההצלחות הקטנות שגדלות הופכות את העשייה לקלה יותר עם הזמן. וכל הצלחה כזו נותנת לנו רק עוד קצת כוח פנימי שמחזק את הקצב שהמוטיבציה נוצרת מהר יותר. עד השלב שבו אנחנו נסחפים. עושים מבלי לחשוב.

למרות שכל מה שנכתב עד עכשיו הוא עובדתי וחווינו אותו בתחום חיים כזה או אחר, זה לא מנחם אותנו אם עוד לא יצאנו לדרך. אפילו גורם לנו קצת להלקות את עצמנו. כי אם זה נכון, למה לא יצאנו לדרך? וכאן בדיוק נכנסות מספר טכניקות NLP שיעזרו לנו.

באילו טכניקות NLP אפשר להשתמש כדי להניע את עצמנו?

בהרבה מאוד מקרים, אנחנו משתמשים בטכניקות NLP כגלגלי עזר ראשוניים. כאלה שיניעו את התהליך. יתנו לנו משב רוח ראשוני במפרש. ומשם, נוכל לנווט את עצמנו יותר בקלות. וזו בדיוק המטרה של המאמר הזה.

נקודה חשובה לפני שנמשיך: קל מאוד להתמכר לקיצורי דרך. כאלה שחוסכים לנו עבודה פנימית. רק שכשאנחנו מסתמכים על שיטות, טריקים וכלים במקום בחיזוק עצמי שלנו, אנחנו דווקא מחלישים את עצמנו. ואפילו פוגעים בביטחון העצמי שלנו.

אפשר לחשוב על זה קצת כמו מסיכה. כזו שאנחנו שמים לפרק זמן מסוים. מבחוץ? אנחנו שונים. רק שבפנים, אנחנו יודעים שזה לא אנחנו. בדיוק אותו הדבר פה. כדי לחזק את האמונה שלנו בעצמנו, עלינו לפתח את כוח הרצון שלנו. ואז, לעשות בגלל שהחלטנו ולא בגלל טריק.

עכשיו נצא לדרך:

טכניקת מוטיבציה 1: להגדיר תוצאה רצויה

על פניו, כשאנשים חושבים על מוטיבציה הם חושבים על שכנוע עצמי. הם חושבים על השיחה הפנימית המדכאת שבה הם צריכים להילחם. הם חושבים על הכל חוץ מעל "תוצאה ספציפית". ולמה? כי ה"ספציפי" שייך מבחינתם ל"שלב הבא". זה שבא אחרי שכבר התחלנו לעשות.

רק שאם נחשוב על זה רגע באופן הגיוני, מאוד קשה לנו להתחייב לתוצאות מאוד מופשטות. בעיקר אם הן גם תוצאות מאוד גדולות. וזה לא שלא ראוי לכוון גבוה. אלא שכשאנחנו מכוונים גבוה, רחוק מדי ולא מוחשי מספיק, קשה לנו להבין מה הצעד הראשון.

בגלל זה, אנחנו מכוונים ב-NLP להגדיר תוצאה מדויקת שאפשר להשיג. כזו שברגע שהגדרנו, ברור לנו מה הצעדים הקטנים ביותר שאפשר להתחיל מהם. ואז מה הבאים. ואלה שאחריהם. ולא סתם תוצאות, אלא גם כאלה שמזיזות לנו משהו רגשי כדי להשיג אותן.

קריאה מומלצת? המאמר הזה על הצבת מטרות

טכניקת מוטיבציה 2: להפוך את זה למשחק

יש משהו כיפי במשחקים. משהו שמשחרר אותנו מה"מציאות" שמגבילה אותנו. ולכל אחד מאתנו יש מציאות שמסבירה למה עוד לא הגענו לאן שרצינו להגיע. אוסף תירוצים והצדקות שמאפשר לנו להישאר במקום המוכר. זה שאולי לא נהנים בו, ומצד שני, גם לא מסכנים משהו.

ההגדרה של משהו כ"מציאות" או "משחק" היא אחת ממסגרות ההתייחסות ב-NLP. מסגרות התייחסות על רגל אחת הן הגדרות שעוזרות לנו לפרש דברים. ובעוד שבמסגרת של המציאות אנחנו חיים כרגיל, עם כל מה שאנחנו מרשים לעצמנו ומה שלא, מסגרת המשחק היא שונה.

במסגרת המשחק, אנחנו יכולים להגיע לגבולות חדשים. לתת לסקרנות לדחוף אותנו לעשות יותר. וכל מה שצריך, הוא לחשוב דרך פילטר של "ומה אם". ומה אם הגבולות שלנו לא באמת מונעים מאתנו? ומה אם היינו יכולים לעשות את זה? ומה אם זה כבר היה אצלנו?

התשובות לשאלות האלה, דורשות מאתנו לרגע לפנטז. סתם במשחק. רק שברגע שנתנו לעצמנו את הרשות לעשות את זה, הרשינו לעצמנו גם להשיג את זה. לפחות ברמה הבסיסית. כי תת המודע שלנו לא יודע להבדיל בין משחק למציאות.

מצד אחד, זו אחת מטכניקות ה-NLP היותר פשוטות לביצוע. מצד שני, אם גם נרשה לעצמנו לפעול כאילו שהגבולות האלה לא קיימים… מי יודע, אולי בטעות נגיע לשם. שווה לנסות. מה יש לנו להפסיד? את החלק הבכיין שלא יוצא לדרך?

טכניקת מוטיבציה 3: לשאול את השאלה הנכונה

עוד אחת ממסגרות ההתייחסות שלנו היא זו שעוסקת במיקוד בשאלת ה"למה" מול שאלת ה"איך". וזה לא שאחת מהן פחות יעילה מהשנייה. אלא דווקא להיפך: לכל אחת מהן מטרה שונה שבה היא יכולה להיות יעילה עבורנו.

שאלת ה"איך" מגדירה לנו את השלב הפרקטי. זה שקצת מנותק רגשית מהמטרה. רק שהוא קריטי לתכנון. לוקחים את התוצאה הסופית וחושבים חייב לקרות כדי שהיא תתרחש. ואז מה חייב לקרות לפניה. ומה לפניה. עד שמגיעים להיום. וזה בדיוק המסלול שלנו לשם.

רק שכאן בדיוק נכנסת שאלת ה"למה". זו שמגדירה לנו את הסיבות, התירוצים וההצדקות הרגשיים לצאת לדרך. אלה שדוחפות אותנו באמת לעשות. למה שנעשה את זה? למה מגיע לנו להגיע לתוצאה הסופית? למה עוד חשוב שנעשה את זה?

ברגע שנבין את ה"למה" האישי שלנו, נוכל לקחת את זה שלב קדימה. לחשוב עבור מי עוד אנחנו עושים את זה. למי זה עוד יכול לעזור. ובכך, להבין מהי השליחות הגדולה יותר שלנו בהגעה לתוצאה הזו. וזה, מנוע מוטיבציה פנימי אפילו יותר גדול.

לסיכום, טכניקות NLP למוטיבציה – הסוד האמיתי

בתכל'ס הסוד הוא כזה: המאמר הזה, כמו רוב האחרים, לא שווה כלום בלי יישום. לא יעזור שרק נקרא אותו. אפילו אם נשים אותו לצד המיטה או המחשב. למרות שזה יחמיא לי ממש. זה פשוט לא המהות של העניין וחבל על הזמן מראש.

כל הטכניקות בעולם לא יעזרו ללא עשייה. ולו העשייה הקטנה ביותר. כי בדיוק כמו בגלגלי עזר, אם לא מזיזים את הדוושות, האופניים לא יגיעו לשום מקום. גלגלי העזר רק עוזרים להתייצב בהתחלה כשמתחילים לנסוע.

אז כן, אני בהחלט ממליץ להשתמש בטכניקות NLP כגלגלי העזר. רק לא לשכוח לנוע קדימה. אפילו אם התנועה היא קטנה. כי זו המהות של כל העניין. והדרך היחידה להגיע לתוצאות שבאמת יקדמו אותך בחיים.

זהו להיום. עכשיו אשמח לשמוע בתגובות שמתחת למאמר: מה דעתך עליו?

שיהיה לך המשך שבוע מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

2 תגובות

  1. אהבתי מאוד!
    במיוחד את המשחק-שמשחרר את הגבולות שיש במוח ומאפשר למציאות שאני רוצה להתקיים
    תודה..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לקבל עדכון למייל?

אם בא לך לקבל עדכון פעם בשבוע כשמאמר חדש עולה לאתר, יש להשאיר את כתובת האימייל שלך בתיבה הבאה:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור:

רוצים גישה לקורסי ה-NLP שלנו ולשלם רק 200 שקלים?