חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
cantsleep

מתקשה להירדם מרוב מחשבות? 7 טיפים לשחרור מחשבות טורדניות

היי,

בשבוע שעבר הצגתי את השיטה בה אני משתמש על מנת לחזור בקלות לשגרת העבודה אחרי חופשה. היום, רציתי לגעת בשאלה שהעלתה ענבר, אחת מקוראות הבלוג – איך לשחרר מחשבות שמטרידות אותנו ומפריעות לנו לעבוד?

קצת שקט בראש

הוא שכב במיטה. הסתובב מצד לצד ללא הרף. עצם את העיניים ושוב פקח. ניסה לקרוא קצת. ניסה לצפות קצת בטלוויזיה. ניסה לספור כבשים. אבל ידע שזה לא יעבוד. כי הספר, הטלוויזיה והכבשים לא באמת היו הסיבות שבגללן לא הצליח להירדם.

המחשבות רצו בראשו במהירות מסחררת. בכל התקופה האחרונה דברים השתבשו. המצב הבריאותי. המצב עם בת הזוג. המצב במדינה. ושוב נתקעה לו בראש השאלה הגדולה – למה זה קורה דווקא לו כשכל מה שהוא רוצה זה שרק יהיה רגוע בחיים שלו?

הוא שכב במיטה. והמחשבות המשיכו לרוץ. שוב ושוב. במעגלים אינסופיים של תעוקת לב. עד שנרדם מותש קצת לפני שהשעון המעורר העיר אותו. לעוד יום רדוף מחשבות. הן הרי לא עזבו אותו בזמן העבודה.

זה לא יוכל להימשך כך עוד הרבה זמן. שעות השינה החסרות התגלגלו למחסור באנרגיה בשעות היום. הוא היה מעורער. כל דבר קטן עצבן אותו. וזה לא שיפר את המצב. רק עוד דבר שגרם לו לדאוג. וכל מה שהוא רצה היה קצת שקט בחיים. או לפחות בראש.

מחשבות רצות חופשי

אף אחד לא לימד אותנו לשלוט במחשבות שלנו. בעיקרון הן פשוט שם בראש. מסתובבות להן. ללא שליטה. חלקן נחמדות יותר. חלקן פחות. חלקן עוזרות לנו ועושות לנו סדר בראש. חלקן גורמות לנו להיתקע. וחלק… פשוט סתמיות לחלוטין. עד כאן הכל רגיל ובסדר.

לפעמים, אנחנו עוברים תקופה לא טובה בחיים. או שמשהו לא טוב קורה. והמחשבות, שעד עכשיו עסקו בעיקר בעיניהן, נתקעות על אותו הנושא. שוב ושוב. מטרידות אותנו. מפריעות לנו להתרכז בכל מה שחשוב. ולפעמים אפילו מונעות מאתנו להירדם.

במצב כזה, אנחנו צריכים לפחות דרך אחת שתעזור לנו לפרק את המחשבות הטורדניות האלה. וכן, אני יודע שלא כל הקוראים כבר עברו הכשרה ב-NLP והכירו כלים שעוזרים להיפטר ממחשבות שכאלה. מצד שני, זה לא אומר שלא מגיע להם כלים להתמודדות.

7 טיפים לשחרור מחשבות טורדניות

מחשבות טורדניות הן בדיוק כמו שהן נשמעות: מחשבות שמטרידות אותנו בזמן שאנחנו אמורים לעשות משהו אחר. וזה לא קשור להגיון. הן יכולות לעסוק בדברים חשובים. ולפעמים גם בדברים שאינם באמת חשובים או שאינם באמת בעיה שלנו. לצערנו, זה לא משכנע אותן.

בכל אחד מהמקרים, פירוק המחשבות הטורדניות לא יפתור את הבעיה שיצרה אותן. היא רק תאפשר לנו להגיע אליהן בצורה ממוקדת יותר. עם ראש נקי יותר. וזה כבר יתרון במקרה הזה, לא ככה?

אלו הם 7 טיפים לשחרור מחשבות טורדניות:

איך לשחרר מחשבה טורדנית 1: לשחרר את הסיבות

למרות ששאלת ה"למה זה קורה לי" היא שאלה די הגיונית, היא דווקא זו שתוקעת את המחשבה הטורדנית במקומה. שאלת ה"למה" מכווינה אותנו להעלות סיבות, תירוצים והצדקות שרק מקבעות את הבעיה שלנו. הרי עכשיו יש לה סיבה!

לכן, עלינו להימנע ככל האפשר מלשאול את שאלת ה"למה". ואם היא כבר עולה, עלינו להחליף אותה בשאלות טובות יותר המכוונת אותנו מכיוון הצדקת הבעיה לכיוון מציאת הפתרונות. סוג של "להסתכל על הבעיה מחוץ לקופסה". רק בצורה פרקטית.

איך לשחרר מחשבה טורדנית 2: להתמקד בפתרונות

מכיוון ששאלת ה"למה" היא זו שמקבעת את הבעיה ואת המחשבות הטורדניות, עלינו להחליף אותה באחרת. עם זאת, השאלה היא איזו שאלה תעזור לנו להתמקד בפתרונות. לשם כך, עלינו להכיר את שאלת ה"איך".

שאלת ה"איך" מאפשרת לנו לעשות דבר חשוב: כאשר אנו מבינים "איך הבעיה נוצרה?" (בניגוד ל"למה הבעיה נוצרה") אנו מתנתקים ממנה רגשית ובוחנים את התהליך שיצר אותה. ההסתכלות על התהליך מבחוץ מאפשרת לנו לשנות בו משהו ובכך להתחיל ליצור שינוי.

איך לשחרר מחשבה טורדנית 3: להרגיע את הגוף

אחת מהנחות היסוד של ה-NLP היא שגוף ומחשבה משפיעים זה על זה. לכן, התהפכות במיטה או הליכה חסר מנוח לא יעזרו לנו להרגיע את הראש. הן רק יעוררו את הגוף שלנו ויפריעו לנו להירגע.

במקום זאת, עלינו למצוא תנוחה אחת שנוחה לנו ולהישאר בה. לנשום עמוק. ובכל נשיפה שיוצאת להרגיש שאנחנו משחררים חלק מהתחושה השלילית שהמחשבות האלה יוצרות. חשוב לשים לב – בזמן הוצאת האוויר יש להוציא את כל האוויר שכלוא בריאות.

איך לשחרר מחשבה טורדנית 4: לחייך חיוך מזויף

על סמך אותה הנחת יסוד אנחנו יכולים לעשות משהו קצת שונה. כשאדם מחייך חיוך גדול מזויף במשך עשרים עד שלושים שניות, המוח שלו טועה לחשוב שזה בגלל שהוא שמח ומפריש את אותם החומרים שגורמים לנו להרגיש טוב יותר.

לכן, כשהמחשבות הטורדניות מתחילות לעלות, נזייף את החיוך הגדול ביותר שנוכל. אחרי 20 שניות אפשר כמובן להוריד אותו ולתת לחיוך קטן יותר ואמתי להעלות. עצם שיפור התחושה שלנו, מאפשר לנו לשחרר את המחשבות הטורדניות בקלות גדולה יותר.

איך לשחרר מחשבה טורדנית 5: לזמזם שיר

לפעמים, נתקע לנו שיר בראש. וזה לא פחות מציק ממחשבה טורדנית. שיר שתקוע בראש לא יוצא משם כל כך בקלות. ובדיוק כמו המחשבה הטורדנית, הוא מפריע לכל דבר אחר מלקרות שם – כולל מחשבות טורדניות.

לכן, כשהמחשבה הטורדנית מציקה לנו, עלינו להתחיל לשיר. זה יכול להיות בראש ועם זאת, עדיף שנעשה את זה מחוץ לו. אני יודע, לא תמיד מחשבה טורדנית תוקפת אותנו כשאנחנו לבד. בדיוק בגלל זה נוכל לזמזם את השיר לעצמנו. קצת בקול ואז בראש בשקט. וזה עובד!

איך לשחרר מחשבה טורדנית 6: לחזור על המחשבות בקול ובצורה מצחיקה

אחת הסיבות שגורמות לנו להעניק למחשבה אחת כוח על פני אחרת היא הטון שבה היא נאמרת בראשנו. אם נצליח לשנות את הטון שבה היא נאמרת בראש, נקטין את החשיבות שלה ונשנה את התחושה שיש לנו ביחס אליה.

לכן, עלינו לחזור על המחשבות שעוברות לנו בראש בקול ובצורה מצחיקה. זה יכול להישמע כמו מיקי מאוס או כמו הטון של קרן מור כשהיא אומרת "אוי אוי אוי". כל גרסה שמצחיק אותך להגיד בה את המחשבות. ואחרי פעמיים – שלושה שנעשה את זה בקול, מיד נרגיש בתחושה.

איך לשחרר מחשבה טורדנית 7: למנות 5 דברים שאנחנו מרוצים מהם

כשאנחנו תקועים עם מחשבה טורדנית, אנחנו מאוד ממוקדים בה. בסיבות. בהצדקות. בהאשמה עצמית לפעמים. וככל שאנחנו שוהים יותר באותה צורת חשיבה שיצרה את הבעיה, כך היא נשארת.

על מנת לפרק את המחשבה הטורדנית, עלינו להשתמש בצורת חשיבה שונה. לשם כך, נחשוב על 5 דברים שמהם אנחנו מרוצים בעצמנו ובחיים שלנו. עצם ההתמקדות בספירה ובזיכרון, מסיחה אותנו מהמחשבה הטורדנית וגורמת לנו להרגיש יותר טוב בקשר לעצמנו.

זהו להיום. עכשיו מסקרן אותי לקרוא בתגובות פה למטה: מה דעתך על המאמר?

שיהיה לך יום מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

25 תגובות

  1. מאמר נהדר מקסים מקסים מקסים !! נהנתי מאוד לקרוא טיפים איכותיים ושימושים תודה אגב שהזכרת אותי מקווה שעוד קוראים נהנו לקרוא כמוני הצחיק אותי שחלק מהטיפים הכרתי והשתמשתי בהם כניראה שהגוף רוצה לישון או התודעה רוצה להתנקות מוצאים עזרים בצורה טבעית כמו שיטת הלזמזם 😉 תודה על המאמר החידושים והטיפים 🙂

  2. טיפ מספר 4 עובד חזק ביותר! ניסיתי לפני כמה דקות והתוצאה חזקה!

    מאמר אחד הטובים בחודשים האחרונים.

  3. שלום ליאור
    אני מאוד רוצה להראות לך תובנות שחשבתי בזמן האחרון ובעזרת המאמרים שלך רשמתי אותם על דף טיוטה
    אז תוכל לשלוח את אימייל שלך

      1. מאמר יפה מאוד ומצחיק בחלק מהקטעים. מעלה חיוך ועוזר בהחלט ומקל על אנשים יש המון אנשים שהיו צריכים לעבור על זה שיעור בבית ספר חחח…
        תודה רבה על ההשקעה והנתינה!

  4. כמה שיטות כאן מאוד עזרו מאוד מודה על השיתוף אם לא העלים לגמרי לפחות הוריד את הסטרס.. תודה!!

  5. שלום,
    נהניתי לקרא את המאמר.
    הבעיה שלי היא לא שאני לא נרדמת אלא שאני מתעוררת שוב ושוב עם אותן מחשבות מציקות. אציין שאני לאחר פרידה מ10 שנות זוגיות והמשבות לא עוזבות
    איך תוכלי לעזור לי?

  6. רציתי לדעת
    כאילו אמת שמה שמפחיד במחשבות טורדניות שאם הם יכולות להגשים
    את עצמן רציתי לדעת אם זה נכון

  7. מאמר יפה מאוד ומצחיק בחלק מהקטעים. מעלה חיוך ועוזר בהחלט ומקל על אנשים יש המון אנשים שהיו צריכים לעבור על זה שיעור בבית ספר חחח…
    תודה רבה על ההשקעה והנתינה!

  8. מאמר מקסים.תודה.
    מה דעתך על רשימה של בעיות / מטלות שיושבות בראש , לכתוב, לקטלג ולתת לכל נושא פיתרון אפשרי או תאריך ושעה מתי אני אטפל בה ,או אפילו יחשוב עליה.
    כך שבראש יש ארון עם מגרות מסודרות של נושאים שגם אם אין להם כרגע פיתרון אז יש זמן עתידי מתוכן להתמקד בו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור:

רוצים גישה לקורסי ה-NLP שלנו ולשלם רק 200 שקלים?