חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
ספק עצמי

להתגבר על ספק עצמי: המדריך המקוצר ליזמים ובעלי עסקים

בשבוע שעבר, הבאתי 3 טקטיקות משא ומתן שיעזרו לנו לסגור עסקאות ביעילות. היום, נענה על שאלה בנושא ספק עצמי שהעלתה עינב: אני בעלת עסק 5 שנים ובשנה האחרונה דברים כבר לא עובדים לי כמו פעם, יכול להיות שאני צריכה לסגור את העסק?

על ספק עצמי וניהול העסק

במציאות המורכבת של בעלי העסק בישראל, להיות עסק קטן זו משימה מאוד מאתגרת. בין משבר למבצע צבאי ועד למיתון הנוכחי, המצב מאוד התערער: פחות פניות של לקוחות נכנסים. תקופה של חוסר וודאות. ודברים שעבדו פעם כבר לא בהכרח עובדים.

המצב הזה, ביחד עם הלחץ הרגיל של ניהול עסק עצמאי, יכול להוביל ללא מעט ספק עצמי. האם אנחנו בכלל בכיוון הנכון? האם אנחנו כבר לא טובים כמו שהיינו? אולי אנחנו צריכים להוריד מחיר? אולי לשנות תחום עיסוק ולחזור להיות שכירים?

מאוד חשוב להבין בנקודה הזו דבר אחד: יכול להיות שכן. אולי נדרש שינוי. רק שלרוב, השינוי שנדרש הוא לא בהכרח בכיוון שלנו, אלא בצורת החשיבה שלנו. והמאמר הזה, נועד לעזור לנו לעשות בדיוק את זה.

המציאות היא קצת שונה

אנחנו כישראלים ידועים בנחישות שלנו, בחשיבה המהירה וברוח היזמית שלנו. ולא רק בהייטק אלא גם בעסקים הקטנים שממציאים את עצמם מחדש. עם זאת, כל אלו יכולים גם להוביל לחוסר סבלנות וספק עצמי כשהזמנים הופכים לקשים.

בדיוק בגלל זה קריטי שנבין שההצלחה לא מתרחשת ברגע. למרות שמדי פעם אנחנו רואים אנשים שלא שמענו עליהם "פתאום" מצליחים. רק שה"פתאום" הזה, לא מסגיר כמה פעמים נכשלו בדרך להצלחה הזו. וזה, בהנחה שהם לא מזייפים הצלחה. גם זה קורה.

במילים אחרות, בעידן המדיה החברתית קל לספק העצמי להתגנב. במיוחד כשההצלחה שלנו לא מגיעה במהירות, שנדמה לנו שהגיעה לאחרים. וגם, כשאנחנו בעצמנו חווים דווקא ירידה בהצלחה האישית שלנו. למרות שעליות וירידות הן חלק טבעי מהעסק.

מה צריך לעשות כדי להתגבר על ספק עצמי?

על מנת להתגבר על ספק עצמי, אנחנו קודם כל צריכים להבין שאין משוואה שבה מי שאנחנו הוא התוצאות שלנו. אנחנו זה אנחנו. התוצאות שלנו הן נגזרת של הפעולות שלנו. והספק, הוא תחושה שעשויה לעלות כתוצאה מהתוצאות שלנו.

כלומר, אם נחפש את הדבר שיכול לשנות את המצב, עדיף שנתמקד ב-2 דברים: בתהליכים ובניהול רגשי. התהליך הוא הדרך שבה אנחנו עושים משהו. כשאנחנו מבינים מה אנחנו עושים לא נכון, נוכל לשנות בו משהו כדי לשנות את התוצאה. ואם לא עבד? נשנה שוב, נלמד ונשתפר.

הניהול הרגשי לעומת זאת, הוא חלק משמעותי לא פחות. כי אם אנחנו מתרסקים בכל פעם שלא עובד לנו, זה הופך את ההתאוששות לקשה הרבה יותר. ולא רק זה, זה גם מחזק את הספק העצמי שפוגע גם הוא בתוצאות שלנו. אז איך נתמודד עם זה?

התמודדות עם ספק עצמי 1: מיקוד בתהליך

השיטה הראשונה להתמודד עם ספק עצמי היא לא להתעסק איתו בכלל. במקום זה, נתמקד בתהליך עצמו. ולא בזמן אמת. אלא כשמסיימים לעשות משהו ומקבלים תוצאות לא משהו. אז, אפשר לעצור ולהסיק מסקנות. ולא מתוך הלקאה עצמית. אלא מתוך רצון להשתפר.

מה עושים? פשוט כותבים על דף מה עשינו. שיהיה מול העיניים. מפרקים את זה לשלבים. לא יותר מדי. רק מספיק כדי שנבין באיזה שלב משהו השתבש. ואז, לחשוב איך לעשות את זה אחרת בפעם הבאה. או מה לבדוק בזמן אמת כדי להחליט אם להתנהג בצורה אחרת.

זה אמנם נשמע פשוט. רק שזה באמת פשוט. הבעיה היא שפחות מדי אנשים עושים את זה. וזה כשלעצמו טיפ ששווה הרבה מאוד כסף. אם רק נתעד את העשייה שלנו ונתמקד בשיפור התהליכים, נשפר את התוצאות שלנו. ואז מתוך הביטחון שייווצר, הספק ייחלש.

התמודדות עם ספק עצמי 2: ללמוד מסיפורי הצלחה

יש לא מעט גופים שהצליחו בישראל. כאלו שכולנו שמענו על סיפורי ההצלחה שלהם. רק שרובנו הסתפקנו בלשמוע על ההצלחה. ולא התעמקנו בפרטים: מה עשו ארגונים או עסקים שהצליחו בתחום שלנו? מה עברו? איך התמודדו עם כישלונות? ומה עשו כדי להשתפר?

ככל שנבין טוב יותר מה הם עברו, נוכל להיות רגועים יותר. מתוך הידיעה שלא רק אנחנו עוברים את זה. הרבה עברו את זה לפנינו. זה רגיל. חלק מחיי העסק או הארגון. למרות שזה לא תמיד אופטימלי. וזה, מאפשר לנו להיות קצת יותר סלחניים כלפי עצמנו.

אגב, אם יש לנו אפשרות לדבר עם בעל עסק שהצליח, אפילו אם לא בענק, כדאי שנעשה את זה. לשבת עם אדם כזה פעם בתקופה זו חוויה פוקחת עיניים. כזו שתתן לנו השראה ורוח גבית להתמודד עם ספק עצמי. וכזו, שגם תאפשר לנו לקצר את הדרך להצלחות שבעסק.

התמודדות עם ספק עצמי 3: הצבת מטרות יעילה

הצבת מטרות שניתן להשיג היא עוד דרך יעילה להתגברות על ספק עצמי. ולהיפך, מטרות מוגזמות גורמות לספק לעלות. למה שבכלל נציב מטרות לא יעילות? בדרך כלל בגלל אחד מ-2: ניסיון להרשים אחרים וניסיון לקצר תהליכים. שניהם לא יעילים.

כשאנחנו מציבים מטרות, צריך להתמקד בתכל'ס: מהי מטרה ריאלית שאפשר להגיע אליה הכי מהר? וכן, אני יודע שבדרך כלל מדברים על חזון וקביעת מטרות ממנו ועד להיום כדי ליצור מסלול. רק מה שווה המסלול, אם אנחנו לא מאמינים ביכולת שלנו להגיע למטרה הראשונה?

בואו נתחיל ממטרה ראשונית. כזו שתאתגר אותנו טיפה ועדיין תהיה אפשרית. בפרק זמן אפשרי. כזו שאפשר למדוד באופן חד משמעי אם הגענו אליה. ואחרי שנגיע אליה ונאמין בעצמנו יותר, נקבע מטרות לטווחים ארוכים יותר. רק שצריך להתחיל מהאפשרי.

כמה מילים לסיכום

במציאות של היום, יש המון דברים שיכולים לגרום לספק עצמי. במיוחד כשקל להאמין מפוסטים של אחרים שאצלם הכל ירוק. רק שהדשא של השכן, לפעמים ירוק רק כי הוא סינטטי. ואנחנו, צריכים לייצב את עצמנו עסקית ורגשית כדי לנהל עסק שיוצר הכנסות שיפרנסו אותנו.

קשיים הם חלק מההתנהלות העסקית. בין אם כתקופות לא קלות ובין אם מחוסר הצלחות. רק שהמטרה שלנו היא לחזור לעמוד על הרגליים בכל פעם ולהתמודד. ו-2 השיטות שמובאות במאמר הזה בהחלט יעזור לנו לעשות את זה ולייצב את העסק עד שהמצב ישתפר.

כמובן שיש דרכים נוספות להתמודד עם ספק עצמי. רק שאלו שמובאות כאן, הן הפשוטות והקלות ביותר ליישום. אם נתחיל רק מליישם אחת מהן, נוכל לראות שיפור. אפילו קטן בכל יום. רק שהביטחון העצמי שייבנה לנו במהלך התהליך, יהפוך לנכס בדרך להצלחה העסקית שלנו.

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור: