חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חוסן נפשי

חוסן מנטלי: 3 טיפים שיעזרו לנו לבנות ולחזק את החוסן הנפשי שלנו

היום נדבר על הנושא של חוסן מנטלי בעקבות מייל שקיבלתי בשבוע שעבר מיוסף (שכמובן אישר פרסום): מאז שהתחיל המצב אני כבר לא אני. כל דבר מערער אותי רגשית. אני בוהה בחדשות בלי הפסקה. לא מצליח להתנתק. הכל מרגיש לי עמום ועצוב. מה אפשר לעשות?

איך מתמודדים בצורה יעילה עם המצב?

אנחנו חיים באחת התקופות הכי מורכבות שהמדינה הזו חוותה. 5 שנים הזויות. עברנו את תקופת סגרי הקורונה, חווינו משבר כלכלי, משבר חקיקתי שהוביל להפגנות ענק שהשביתו את המשק ועכשיו מלחמה מוצדקת ונוראית.

לכל זה יש מחיר נפשי משמעותי שכולנו משלמים. גם אם נדמה לנו שאנחנו בסך הכל די מתפקדים. רק שאנחנו מרגישים את זה בעייפות הכללית. בהתמגנטות לחדשות הקשות. בתנודות בין מצבי רוח שליליים לאדישות מעמעמת. ואנחנו לא חייבים לחיות ככה.

היכולת שלנו לעמוד מול המצב הזה ולתפקד נקראת חוסן מנטלי. מסוג הדברים שבמצב רגיל אנחנו מצפים לו מהמנהיגים שלנו. ובמצב הנוכחי, אנחנו חייבים לפתח בעצמנו. כדי לנהל את עצמנו, את המשפחה שלנו ולפעול כדי להתפרנס. אפילו כשקשה והמצב מרגיש לא צפוי.

מה זה חוסן מנטלי?

חוסן מנטלי הוא היכולת להתמודד עם לחצים, להתאושש מהם ולהמשיך הלאה. הוא המפתח לחיים בריאים ומאוזנים כשהכל מרגיש סוער ולא יציב מסביבנו. מעין מגן שמאפשר לנו להבין מה קורה סביבנו ולא לתת לזה לפגוע בנו רגשית.

היכולת ליצור את ה"ניתוק" הרגשי הזה, היא הבסיס שמאפשר לנו להחליט בצורה מאוזנת יותר איך לפעול נכון. היא מאפשרת ליצירתיות לעלות. למצוא פתרונות למצבים כמעט בלתי אפשריים. רק שרגע לפני שנסביר איך מחזקים אותה, יש עוד משהו שחשוב להגיד:

זה בסדר להרגיש.

זה בסדר ליפול. זה גם בסדר לא להתעלם מהמציאות ולפעמים אפילו לאפשר לה לחבוט בנו. המצב הנוכחי קשה. רק שחוסן מנטלי הוא לא התעלמות. הוא פתרון שמאפשר לנו לתפקד למרות המצב. כדי לשפר. ליצור איים של שפיות, פרנסה ולשמירה על חיי המשפחה שלנו.

 

איך נבנה חוסן מנטלי ונחזק אותו?

הטיפים הבאים הם לא פתרונות קסם. רק שהם מאפשרים הקלה נפשית רצינית. ואם נקפיד לתרגל אותם, הם יבנו אצלנו חוסן נפשי ויחזקו אותו. וכן, גם אם נפקשש מדי פעם ולא נקפיד לתרגל זה בסדר. רק שחשוב להשתדל. התרגול יבנה אצלנו את היכולת הזו. וזה שווה את זה.

כשאנחנו רוצים לחזק את החוסן הזה, נוכל להיצמד לכמה טיפים פשוטים שכולנו יכולים ליישם בקלות ביום-יום:

חיזוק חוסן מנטלי 1: התמקדות ברגע הנוכחי

בכל רגע, אנחנו ממוקדים במחשבה אחת. לרוב, אנחנו משקיעים אותה במחשבה על משהו שקרה או על משהו שיקרה. רק שאלה לא האפשרויות היחידות. אפשר גם להתמקד במה שאנחנו עושים כרגע. ורק לשים לב אליו ולהתמקד בו.

זה לא אומר להתעלם מהעבר או מהעתיד, אלא רק לעצור את החשיבה על דברים שלא באמת קורים כרגע. וזה יכול להיות כל דבר. כמו ליהנות מכוס קפה או תה. או שיחה נעימה עם חבר. ואפילו פעילויות רגילות שפעם לא היינו מתמקדים בזמן שהיינו עושים אותן. כמו כמעט כל דבר.

קחו דוגמה פרקטית: רובנו בבוקר שותים שתיה חמה. לא משנה אם קפה, תה או שוקו. בזמן שאנחנו שותים אותו, נשים לב לטעמים ולריחות. לדרך שבה השתיה מרגיעה אותנו. מעניקה לנו אנרגיה להתחיל את היום ברוגע. למרות והאתגרים שאולי מחכים לנו.

בצורה מפתיעה, זה אחד העקרונות שעומדים בבסיס של מדיטציית זן: פשוט לעשות את מה שאנחנו עושים. להתמקד בו. ואם תזכרו בכל מני פעמים שממש נשאבתם לעשות משהו, זה כי פשוט נסחפתם לתוכו. והייתם לגמרי מרוכזים בלעשות אותו.

חיזוק חוסן מנטלי 2: תרגול הכרת תודה

כשאנחנו מוקפים כל היום בחדשות, לא קל להתמקד בחיובי. זו בדיוק הסיבה שפיתוח הכרת תודה הוא כלי עוצמתי לחיזוק חוסן מנטלי. מה זה אומר? להכיר ולהעריך את הדברים הטובים שיש בחיים שלנו. גדולים כקטנים. אלו שלפעמים אנחנו לוקחים כמובנים מאליהם.

למה? כי כשמשהו עובד כמו שהוא צריך, אנחנו שוקעים עמוק יותר לתוך האוטומט שלנו. ומה שובר אותו? כשמשהו לא צפוי או רע קורה. כמו מישהו שחותך אותנו בכביש. או חדשות רעות. רק שבצורה הזו, אנחנו נהיים מודעים רק לדברים רעים שקורים.

אם נרגיל את עצמנו לשים לב בצורה מודעת לדברים הטובים, המשוואה תתחיל להתאזן. ויש הרבה דברים שאפשר להתמקד בהם. המשפחה שלנו. העבודה שלנו. הבריאות שלנו. או כל דבר אחר שיש לנו ואנחנו דווקא מרוצים ממנו. זה, דווקא בונה תחושת שקט נפשי.

קחו דוגמה פרקטית: לפני השינה ניקח קח כמה דקות. נחשוב על 3 דברים שקרו היום ואנחנו אסירי תודה עליהם. זו יכולה להיות שיחה מעצימה עם חבר. הצלחה קטנה בעבודה. משהו טוב שיש לנו בחיים. ואפילו העובדה שצלחנו יום מאתגר בלי לאבד את הכוחות.

כל אחד מהדברים האלה הוא באמת משהו טוב שקרה בחיים שלנו. אפילו שזה לא "טוב ענקי" כמו לזכות בלוטו. מאחל לכם גם את זה. רק שאם נרגיל את עצמנו לשים לב גם לחיובי, נאזן את התחושה הפנימית שלנו. וזה, יכול לעזור לנו להגיב יותר טוב למה שקורה.

חיזוק חוסן מנטלי 3: נשימות להרגעה

לא משנה מה המצב, אנחנו נושמים. רק שאנחנו לא תמיד שמים לב לדרך שבה אנחנו נושמים. ומי שכבר מכיר אותי כבר יודע ששליטה בנשימה יכולה להיות כלי עוצמתי לשליטה עצמית. ויש כמה דרכים להשתמש בנשימה כדי לעשות את זה בלי להתאמץ:

בראשונה, אם נחשוב על זה, נזכר שכשאנחנו מרגישים תחושה מסוימת אנחנו נושמים בצורה שמתאימה לה. כשאנחנו עצבנים אנחנו נושמים אחרת מזו שאנחנו נושמים כשאנחנו רגועים. ואם נרצה לשנות את התחושה שלנו, נוכל לנשום כמו שאנחנו נושמים בזמן התחושה הרצויה.

בשנייה, שימוש נכון בנשימה שלנו יכול לגרום לגוף שלנו להירגע או להתעורר. אפשר לקרוא על זה עוד במאמר שמסביר איך הכוחות המיוחדים האמריקאים שולטים בתחושות שלהם באמצעות נשימת קופסה.

קחו דוגמה פרקטית: במהלך יום עבודה, נניח אנחנו מרגישים לחץ או עצבנות. זה בדיוק הזמן לנשימת קופסה. נעצור לרגע ונסגור את העיניים. ננשום פנימה באיטיות לספירת 4. נחזיק את האוויר לספירת 4. לאחר מכן ננשום החוצה באיטיות לספירת 4. ונחכה בלי אוויר לספירת 4.

אם נבצע את זה מספר פעמים, ישר נרגיש את האפקט. אפשר לעשות את זה גם עכשיו, רק כדי לראות שזה עובד. וזה ממש מגניב.

כמה מילים לסיכום

התקופה הנוכחית סופר מאתגרת את כולנו. ובדיוק בגלל זה, פיתוח חוסן מנטלי יכול לאפשר לנו לצלוח אותה בהצלחה גדולה יותר. שלא לדבר על להכין אותנו לתקופות טובות יותר. הטיפים האלו הם רק התחלה, ועדיין מציעים דרך פשוטה ויעילה לשמור על האיזון הנפשי והבריאות הנפשית שלנו. וזו, כבר אחלה של נקודת פתיחה לכל השאר.

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

2 תגובות

  1. כיף של מאמר. מושקע מראה איכפתיות ודאגה לשני. מקצועי. ומאוד משכנע.
    ואני אוהב את הגימיקים,המושגים,והחידושים שלך. הפעם זה בא ב"נשימות קופסה".
    ניסוח מיוחד ותוכן איכותי.
    תודה מעומק ליבי ועל כל קודמיו.
    איתן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור: