חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
strawberry

איך להצליח להמנע מפיתויים? 5 כלים פשוטים לישום יעזרו לך לפתח את השליטה העצמית

היי,

בשבוע שעבר הצגתי 10 יכולות שכל אדם חייב לפתח, גם העולם לא יסתיים ב-21 לדצמבר השנה. השבוע רציתי לדבר על נושא כאוב ועם זאת חשוב – פיתויים. ליתר דיוק, בכלים יעילים מעולם ה-NLP שיעזרו לך לפתח שליטה עצמית.

מותר האדם מהבהמה

מאז ימי קדם, מנסה האדם להבין את מקומו בממלכת בעלי החיים. חלק מהתרבויות העתיקות סגדו לחיה אחת או יותר. חלק ראו באדם כשליט מוחלט על בעלי החיים. חלק שמו אותו בשורה אחת עם בעלי החיים. יש רק דבר אחד שכולם הסכימו איתו. בני האדם חושבים בצורה אחרת מבעלי חיים.

כשאני אומר חושבים בצורה אחרת אני לא מתכוון על בסיס החשיבה. בבסיס החשיבה שלנו, אנחנו דווקא מאוד דומים לבעלי החיים. הצרכים הבסיסיים שלנו (מזון, מין והגנה עצמית) זהים לאלו של בעלי החיים ואנחנו יודעים להתאחד לקבוצות על מנת שנוכל להשיג את המשאבים הללו.

עם זאת, המין האנושי (כך אני רואה את זה בכל מקרה) זכה לשני יתרונות ממשיים. הראשון, הוא האגודלים המנוגדים. בזכות האגודלים המנוגדים יכולנו לפתח שליטה עדינה ביכולת שלנו להחזיק ולהשתמש בחפצים שונים.

השני, והיותר משמעותי לדעתי, הוא דווקא היכולת לפתח מבני שפה מופשטים. ואני אסביר. בניגוד לבעלי החיים, אנחנו מסוגלים לתאר גם דברים מוחשיים (כמו אוכל) וגם דברים מופשטים. אחרת לא היינו שומעים על אנשים ששובתים רעב, לדוגמא.

זה הרי נוגד את ההישרדות ומשרת רעיון. עצם כך שבני אדם יכולים להתייחס למופשט כאילו היה דבר מוחשי, מאפשר לנו לפתח רעיונות שמתבססים על רעיונות. כשאנחנו מניחים רעיון על רעיון, אנחנו יכולים ליצור רעיון גבוה יותר וכן הלאה. לדוגמא, "רומנטיקה" שהיא אהבת האהבה.

איך זה קשור לפיתויים

על מנת שפיתוי יוכל להיווצר, צריך להתקיים איסור. אחת מתכונותיו של תת המודע (על פי ה-NLP) היא חוסר היכולת שלו להבין שלילה. נניח שלרגע הייתי מבקש ממך לא לדמיין את הטעם של לימון שכרגע לא נסחט לתוך הפה שלך. אני בטוח שהבנת את הנקודה שלי.

השאלה היא למה הוא לא מצליח להתמודד עם השלילה. הרי המודע שלנו מבין נהדר מה לעשות ומה לא. ובכן, התשובה לכך היא פשוטה, תת המודע שלנו עוסק בפעולות שצריך לעשות. כדי לעשות את הפעולות האלו, הוא צריך להבין כלפי מה ובעזרת מה לעשות אותם.

אם חסר לו מידע, הוא ינסה לאסוף אותו בכל דרך אפשרית. לכן, אם אני אספר לך שאתמול הלכתי ברחוב ולידי עבר "לא חתול", המוח יתקע לאלפית שניה. הוא לא יודע מה זה "לא חתול". הדבר הבא שהוא יעשה הוא לזהות איזה מידע כן יש לו. חתול. זאת גם הסיבה שהוא ידמיין שם חתול.

אז מה עושה מי שרוצה לשמור על הדיאטה

הבעיה מתחילה כשאנחנו יודעים שמה שאנחנו רוצים הוא לא מה שאנחנו אמורים לעשות. במקרים כמו דיאטה למשל, אנחנו עסוקים לחשוב כל הזמן על הדברים שמהם אנחנו אמורים להמנע. הדברים שאותם קל לנו לשנות בהתנהגות, לא דורשים מאיתנו חשיבה מודעת ולכן הם פשוטים יחסית.

מצד שני, להפסיק לאכול שוקולד למשל או מוצרים שמבוססים על בצק זה כבר יותר מסובך. הקפנו את עצמנו במוצרים האלה במשך זמן רב כל כך עד שהם הפכו להיות חלק מהחיים שלנו. הרי יש את העוגה ליד הקפה (וכמובן, הקפה עצמו). בשתייה ובקינוח של ארוחת הצהריים. ואז שוב משהו מתוק קטן בזמן צניחת הסוכר של הצהריים.

מכיוון שחיברנו את אותו הדבר שעכשיו אסור לנו לכל מני הרגלים אחרים, הם מזכירים לנו כל הזמן שאסור לנו. וככל שאנחנו מנסים להתרחק מהמחשבה עליהם (כי גם ככה אסור), אנחנו מוצאים את עצמנו חושבים עליהם יותר. אז מה אפשר לעשות כדי להתמודד מול הפיתויים?

5 כלים פשוטים לפיתוח השליטה העצמית

למרות שהדוגמאות שהובאו היו קשורות יותר לאוכל, יש פיתויים בכל דבר. אם נרצה להתמודד איתם בצורה יעילה, חשוב שנכיר את 5 הכלים הבאים:

1. לחזק את כוח הרצון – אני חוזר על הנקודה הזאת במאמרים שלי שוב ושוב כי היא קריטית. כוח הרצון שלנו ניתן לאימון ואנחנו חייבים לאמן אותו. בכל פעם שאנחנו מנסים לדחות משהו שאנחנו צריכים, אנחנו חייבים לאמן את עצמנו לבצע מבלי לשפוט את העשייה.

2. להתמקד במה שכן רצוי – אם אנחנו נמשכים לדבר שבו אנחנו מתמקדים, רצוי להתמקד לפחות בדבר הנכון. במקום להתמקד ב"לא לעשות X", חשוב להגדיר מה כן לעשות במקומו ולהתמקד בזה. לדוגמא, במקום "לא לעשן", להתמקד ב"להריח טוב כל היום".

3. לספק את ה"למה" הנכון – ב-NLP התגלה כי סיבות מניעות אותנו לעשות יותר. אם נחבר בין מה שאנחנו צריכים לעשות לתוצאה הרצויה הסופית, תהיה לנו יותר מוטיבציה לעשות את מה שצריך. לדוגמא, "אני אוכל חטיף אנרגיה כדי לחטב את שרירי הבטן שלי".

4. לדמיין את התוצאה הסופית – ברמת המחשבה על הגעה לתוצאה הסופית, אם נחשוב על כל השלבים שצריכים להתבצע, בדרך כלל נדחה את זה. לכן, חשוב שנדמיין איך זה יראה, ישמע וירגיש כשנגיע אל התוצאה הסופית או מה יקרה אם לא נגיע אליה, אם זה מה שמניע אותך.

5. להחליף התנהגויות – פיתוי מחווט אל ההרגלים שלנו ולכן רצוי למפות על דף את זמני ההרגלים. בשלב הבא, נתכנן מראש מה אפשר לעשות וממלא את הצורך בצורה אחרת, יותר חיובית עבורנו. לדוגמא, לקבוע שבזמן שהיינו מעשנים, נוכל להתאמן על נשימה מודעת.

זהו לבינתיים. עכשיו מסקרן אותי לשמוע בתגובות פה למטה, אילו שיטות משמשות אותך כדי להתגבר על פיתויים?

שבוע מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

4 תגובות

  1. אני רוצה לשאול איך ניתן לפתח את כוח הרצון והמוטיבציה לרמה גבוהה כדי לקבל תוצאות טובות נגיד בציור בשינוי ההרגלים הרעים או בכל מיני תחביבים כגון ספורט וכו' אשמח לקבל תשובה תודה רבה.

  2. דבר ראשון תודה דבר שני אני מסביר לעצמי שיתגברות מול פיתוי הופך אותי לחזק וטוב יותר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, בשבוע הבא נפתיע אותך!

זה הזמן להירשם לרשימת התפוצה שלנו

בכל שבוע, אנחנו מעלים מאמר חדש על שפת הגוף, תת המודע, NLP והשימוש בפסיכולוגיה יישומית כדי לשפר את החיים שלנו. אם בא לך שנעדכן אותך כשעולה מאמר חדש, כל מה שצריך לעשות הוא להזין את כתובת האימייל שלך בשדה הבא וללחוץ על הכפתור:

רוצים גישה לקורסי ה-NLP שלנו ולשלם רק 200 שקלים?